18:45

Tomtens IF

Referat: Vedums AIS - Tomtens IF

Storseger mot Tomten!

Fredagens toppmatch mot Tomten slutade med en riktigt storseger med 6-1 (4-0) sedan Tommy Jonsson haft en klang och jubelföreställning. Det var två något brandskattade lag som ställdes mot varandra, men vår breda trupp visade sig än en gång vara en fantastisk tillgång. Tomten saknade flera tongivande spelare pga skador och avstängningar och i Vedum saknades förutom skadade Martin Kempe och Daniel Johansson även tunga namn som Jonatan Lundén och Anders Svantesson.

Segern grundlades redan i matchens första minut när vi vann en nickduell i backlinjen som Henrik Krook i sin tur snappade upp och slog en underbar passning som friställde Tommy Jonsson i djupled. Tommy avslutade distinkt i målvaktens bortre hörn och smakstarten var ett faktum.

Efter målet fortsatte vi att spela bra och Tompa hade ytterligare ett jätteläge att utöka när han blev fri med Tomtens målvakt. Som oftast när man får lite för mycket tid att tänka slutade det hela tyvärr med att målvakten kunde avvärja. Vår fina inledning mattades sedan något och spelet blev gensat lite mer oordnat. Försvarsspelet fungerade dock felfritt och vi var ständigt farliga i omställningarna.

Efter ca 20min nådde en långboll från fyrbackslinjen Tommy i djupled och han gkorde precis enligt instrultionsboken, dvs slog en hård bredsida snett inått bakåt som praktiskt taget gav Henrik "Kulla" Andersson tom kasse till 2-0. Strax därefter kom också 3-0 efter att Tommy haft en egen liten uppvisning i Tomtens straffområde kryddat med en iskall avslutning.

Vi han sedan med att bränna ytterligare några jättelägen innan även 4-0 kom i 35:e minuten. Tommy blev återigen sopren med Tomtens målvakt, men hans draggning lyckades inte den här gången. Påpassligt nog följde offensive Fredrik Möller upp returen och kunde raka in 4-0 mitt framför en utelämnad bortakeeper.

I den 40:e minuten gjorde vi vårt första byta när undertecknad fick utgå med en ljumskskada. In kom istället Simon Svensson på vänsterbacksplatsen och Erik Andersson flyttade in som mittback. Resten av halvleken förlöpte lungt och det kändes ganska avgjort. Trots bra spel i den första halvleken var vi ändå överens om att det fortfarande fanns saker att förbättre. Vårt passningsspel och rörelse utan boll lämnade en del i övrigt att önska, men samtidigt var det givetvis omöjligtratt vara annat än nöjd.

Den andra halvleken blev av naturliga skäl betydligt mer avslagen än den första. Fredrik Möller hann med att snyggt skjuta in 5-0 innan Tomten reducerade i mitten av halvleken. Med tanke på måndagens svåra bortamatch mot spelskickliga Ekedalen passade vi på att göra två ganska snabbt in i den andra halvleken. Johan Otterborg löste av "Kulla" i anfallet och Daniel Möller fick vila till förmån för Jonas Lindberg. Med kvarten kvar klev också Fredrik Möller av efter ett gott dagsverke och ersattes av David Kylén.

Tommy Jonsson hann också med att fullborda sitt hattrick innan även hann fick vila sista 8-9 minuterna och matchen slutade alltså med en glasklar 6-1 seger.

Många var bra i VAIS, men Tommy Jonnson givetvis matchens stjärna med tre mål, två assist och mycket bra spel i övrigt. Hans klart bästa match i år, vilket bådar väldigt gott för resten av säsongen. Försvaret gjorde också en genuin insats där Johan Andersson var felfri defensivt och där Peter Wallin också stod för en riktigt bra insats, inte minst offensivt.

Ingen tid att slå sig till ro nu när toppmatcherna duggar tätt. Redan på måndag är det dags för nästa svåra match då vi åker till Ekedalen. Ett mycket spelande lag och helt klart en av de svåraste bortamatcherna på hela året. Nu handlar det främst om att mentalt orka ladda om när det är kort vila mellan matcherna, men jag är övertygad om att vi har en bra chans att få med oss alla tre poängen hem.

Skribent: Marcus Wallin

tis 15 maj 2007, 19:00 Tomtens IF - Vedums AIS 1 - 2